Parijs 2016. Syrische vluchtelingen: een man en een vrouw. Zij vinden elkaar opnieuw na verschrikkelijke ervaringen met de oorlog in hun land en hun vlucht naar Europa. Is er nog liefde mogelijk? Of doden oorlog, ontbering en verschrikking nieuwe en hoopvolle gevoelens? Is er nog een plaats om lief te hebben?
Dit verhaal focust op de humanitaire en psychologische situatie van vluchtelingen. Zij hebben zwaar geleden onder het trauma van de oorlog, gruwel en vlucht. Niet zozeer de politieke achtergrond van de Syrische oorlog, maar de menselijke sociaal-psychologische problematiek tekent deze novelle.
Farouk Alhasbani is afkomstig uit Daraa, in het zuiden van Syrië, waar de opstanden begonnen zijn. Hij is met zijn gezin gevlucht voor het geweld van het regime en de rebellen. Hij was professor Franse literatuur aan de universiteit van Damascus en directeur van een talencentrum in Daraa. Hij publiceerde in Syrië: ‘Ensemble vers le français. Méthode d’apprentissage du français pour les débutants arabes’ en ‘Dictionnaire français-arabe’. Hij zet zich nu in als leraar Frans en Arabisch en ondersteunt solidariteitsinitiatieven met Syrische vluchtelingen. Hij speelt ook voortreffelijk de ud, de Arabische en Midden-Oosterse luit.
Het boek werd uitgegeven bij Uitgeverij Stokstaart. www.stokstaart.be
Het boek bestellen
Het boek ‘Weg van Syrië’ kost 15 euro. Je kan het bestellen via het formulier hieronder.
Uit voorraad te koop
Het boek is uit voorraad te koop in
Verzending
Als je het boek in België wil laten leveren, betaal je 5 euro verzendkost.
Je vult het formulier hieronder in en betaalt vooraf 20 euro op rekeningnummer BE509733 8933 7018 van Farouk Alhasbani met vermelding van ‘Weg van Syrië’ en de naam waaronder je je bestelling geplaatst hebt.
Boekhandel
Het boek is op bestelling te koop in elke boekhandel in Vlaanderen voor 15 euro.
Bestelling door scholen
Als u als school het boek wenst te bestellen, hoeft u niet vooraf te betalen maar ontvangt u een factuur samen met de levering. U betaalt 14,15 euro per boek plus 5 euro verzendkost. (De verzendkost blijft 5 euro, om het even hoeveel boeken u bestelt).
BELANGRIJK: in het vak opmerkingen vult u de nauwkeurige facturatiegegevens in voor uw school!
Bedankt voor uw bericht.
Het boek wordt u zo spoedig mogelijk bezorgd.
Een stukje uit het boek
Helmi omarmt Amal om haar pijn te verlichten. ‘Het is goed dat jij gered bent.’
‘Nee, ik ben misschien lichamelijk gered, maar mijn ziel is verdronken. Heb je al eens gehoord van iemand die duizend keren sterft? Zo ben ik. Ik ben gestorven toen ons huis gebombardeerd werd. Ik ben gestorven toen ik de verscheurde lichamen zag van mijn vader en mijn broer. Ik ben gestorven toen ik mijn land verliet.
Ik ben gestorven toen de gewapende mannen ons wegleidden. Ik ben gestorven toen ik Latief zag verdrinken. Al mijn dromen zijn verdronken. Elke dag sterf ik duizend keren. Ik was liever in ons huis geweest toen het gebombardeerd werd en ik was liever uiteengereten. Het zou beter geweest zijn verscheurd te zijn, als ik mezelf
nu zo zie, zonder iets te kunnen doen.’
In een wereld die nooit lijkt te stoppen, is het makkelijk om jezelf kwijt te raken in de snelheid en de verwachtingen. Onze dagen zijn gevuld met verplichtingen, onze gedachten en zorgen, en onze agenda’s met activiteiten die ons verder van onszelf afbrengen. Maar wat als je even zou stoppen? Wat als je alle ruis zou wegfilteren en opnieuw zou luisteren naar de zachte stem in jezelf?
DEEL 1: TERUG NAAR DE BASIS
Terug naar de basis betekent dat je jezelf opnieuw durft af te vragen: Wie ben ik echt, los van alles wat ik doe, heb of probeer te zijn? Het betekent dat je jezelf toestemming geeft om te vertragen, los te laten wat niet bij je past en te herontdekken wat voor jou echt belangrijk is. Je leert opnieuw te luisteren naar de zachte stem in jezelf.
Vertrekkend vanuit De Haan, de plek die ik mijn thuis noem, nodig ik de lezer uit op een bijzondere tramreis. Niet zomaar een rit, maar een symbolische reis naar jezelf. Onderweg passeren we zes haltes, elk met hun eigen betekenis. De lezers worden aangemoedigd om in te stappen, zich comfortabel te maken en zich te laten meevoeren naar een leven waarin ze werkelijk leven wie ze zijn. Wanneer de reis wordt afgerond zal de lezer kunnen bepalen waar hij/ zij staat en waar hij/ zij nog verder heen wil.
Studio Stokstaart, Uitgeverij Stokstaart, Taalstaart en Cartooncadeau zijn services van de firma Stokstaart. Lees hier de algemene voorwaarden van Stokstaart.