EEN KLEIN BOEK OVER GROTE VRAGEN
Herman Lauwers leverde een sterke stunt af. In een pocketboek van amper 90 bladzijden - dat heel aangenaam leesbaar is voor jong en oud - schotelt hij een heleboel grote levensvragen voor. De ondertitel is dan ook niet voor niets: ‘God en Allah: zin of onzin? En hoe daarmee omgaan?’
Het boek is een herwerking van zijn boek 'God en Allah in het land der atheïsten'.
Met 'Oh, my God!' maakte hij er een meer toegankelijke versie van, op impuls van en in samenwerking met zijn schoonbroer Rob Van Deun. Rob overleed voor het boek voltooid werd.
In het eerste deel van het boek stellen zich grote vragen:
In het tweede deel worden actuele problemen behandeld, die de maatschappelijke discussie beheersen in het schijnbaar goddeloze West-Europa: aan de toog, op sociale media, in de politiek.
Gaan moslims het hier overnemen? Dreigt er gevaar?
Wat moeten we denken over …
Het boek rondt af met heldere argumenten en een oproep tot wederzijds respect.
Het boeiende boekje is vlot leesbaar voor jong en oud. Het biedt ideale gespreksstof voor de middelbare school. Maar het is ook een houvast voor ouders, jeugdwerkers, leerkrachten en al wie door de bomen het bos niet meer ziet en alles eens op een rijtje wil hebben.
Herman Lauwers (1953) is licentiaat in de psychologie. Hij was twintig jaar parlementslid voor VU en Spirit, en schreef enkele boeken over politiek. Hij specialiseerde zich toen onder meer in vraagstukken over “pluralisme” en “verzuiling”. Sinds 2012 is hij voorzitter van meerdere organisaties, zoals De Federatie van Socioculturele Organisaties en Stichting Lodewijk de Raet.
Het boek werd uitgegeven bij Uitgeverij Stokstaart. www.stokstaart.be
HET BOEK 'OH, MY GOD!' BESTELLEN
Het boek ‘Oh, my God!’ kost 17 euro. Je kan het bestellen via het formulier hieronder.
Het boek is uit voorraad te koop bij:
Verzending
Als je het boek in België wil laten leveren, betaal je 5 euro verzendkost.
Je vult het formulier hieronder in en betaalt vooraf 22 euro op rekeningnummer BE19 9730 9001 3812 van Herman Lauwers met vermelding van ‘Oh, my God!’ en de naam waaronder je je bestelling geplaatst hebt.
Als je het boek in Nederland wil laten leveren, betaal je 10 euro verzendkost.
Je vult het formulier hieronder in en betaalt vooraf 27 euro op rekeningnummer BE19 9730 9001 3812 van Herman Lauwers met vermelding van ‘Oh, my God!’ en de naam waaronder je je bestelling geplaatst hebt.
Boekhandel
Het boek is op bestelling te koop in elke boekhandel in Vlaanderen voor 17 euro.
Scholen - Bibliotheken - Organisaties
Scholen die 10 exemplaren of meer wensen te bestellen, ontvangen een korting van 10%. (Het boek kost dan 15,30 euro per stuk.)
Uitsluitend voor scholen: scholen kunnen (indien ze dat wensen) één proefexemplaar bestellen aan de prijs van 10 euro (+ 5 euro verzendkost). Vermeld in het vak 'opmerking' of u een factuur wenst.
Scholen, bibliotheken of organisaties die graag een factuur ontvangen, doen geen voorafbetaling maar vullen de details van hun bestelling, hun ondernemingsnummer en juiste naam en adres in, in het veld 'Opmerking'.
Het ISBN-nummer van het boek is 9789464981070.
Andere boeken van Herman Lauwers
Onderaan vind je ook nog andere boeken die Herman Lauwers publiceerde. Als je er daarvan eentje wil bestellen, tel je zelf het te betalen bedrag uit - inbegrepen slechts éénmaal de verzendkost van 5 euro (10 euro in Nederland) en betaal je dit bedrag vooraf op de vermelde rekening.
Bedankt voor uw bericht.
Het boek wordt u zo spoedig mogelijk bezorgd.
ANDERE BOEKEN VAN HERMAN LAUWERS
Als je andere boeken van Herman Lauwers wil bestellen, vul je het bestelformulier hieronder in en betaal je vooraf de juiste prijs van het boek + 5 euro verzendkost (voor België) op rekeningnummer BE19 9730 9001 3812 van Herman Lauwers met vermelding van de titel van het boek en de naam waaronder je je bestelling geplaatst hebt.
Bedankt voor uw bericht.
Het boek wordt u zo spoedig mogelijk bezorgd.
EEN STUKJE UIT HET BOEK 'OH, MY GOD!'
MAAR WACHT EENS EVENTJES
Die godsdiensten verkondigen geen waarheid, natuurlijk. Net zomin als wetenschap. Wetenschap bestudeert onze werkelijkheid, religies geven vorm aan een geloof in een mysterie dat aan die werkelijkheid zou ontsnappen of erboven staat.
Of je dat nu gelooft of niet, je kan er niet naast kijken dat religies ook goede dingen doen. Ja, ze hebben het dikwijls bruin gebakken en ze doen dat nog altijd, maar we moeten erkennen dat ze ook een positieve rol spelen in de wereld.
Miljarden mensen leven in dorpen en steden waarvan het gemeenschapsleven bepaald wordt door religieuze normen en gewoonten. Stelen, beloftes niet nakomen, geweld gebruiken, iemand vermoorden ... dat wordt door een god, een geest, Boeddha, Allah of Brahma verboden. Religies bieden een moreel kompas. Je kan natuurlijk zeggen dat je daarvoor geen god nodig hebt, maar in vele delen van de wereld is religie nog de eerste maatstaf voor ethiek: wat is goed en kwaad in de ogen van (een) god?
In Europa heeft het katholicisme de eerste scholen, ziekenhuizen en organisaties tegen armoede opgericht, lang voor de overheid dit overnam. Paters en nonnen deden dat ook in de kolonies. Dat daar een motief achter zat van ‘zieltjes winnen’ voor de (macht van de) Kerk, is zeker waar. Maar het neemt niet weg dat daardoor veel onderwijs, zieken- en armenzorg is ontstaan sinds de middeleeuwen, waar de overheid pas veel later aandacht voor kreeg.
En ook vandaag nog zetten veel mensen zich vrijwillig in voor talloze sociale projecten in binnen- en buitenland vanuit een ‘evangelische inspiratie’. Meestal wordt dan naar de Bergrede verwezen, een passage in het evangelie van Mattheus, waarin Jezus predikt wat een mens moet doen om goed te leven.
Daar heb jij geen god voor nodig, zeg je? Dat kan, maar andere mensen vinden in die christelijke moraal de zin van hun leven.
Dat geldt dus nog meer in andere landen en culturen, waar religie nog veel meer verweven is met het dagelijkse leven, dan in West-Europa. In Zuid-Amerika, bijvoorbeeld. En zeker in islamitische landen. Of in India.
Religies zijn dus ook – naast of ondanks de macht die ze over mensen (willen) hebben – verhalen die zin geven aan het leven voor miljarden mensen. Ze geven houvast in hoe ze kunnen samenleven, hoop op beterschap voor henzelf en de wereld en misschien zelfs het geloof dat ze na hun dood beloond zullen worden voor hun religieus leven.
Lach dit niet zomaar weg. Zelfs al heb jij daar helemaal geen behoefte aan en vind je dat allemaal maar onzin, je moet wel beseffen dat het overgrote deel van de mensheid wél leeft met en gehecht is aan religie.
Dat moet je respecteren.
KAN JE GELOVEN ZONDER RELIGIE?
Wat is geloven eigenlijk? Je kan rotsvast geloven in de eerlijkheid van iemand, in de liefde van iemand voor jou of in de toekomst die je voor jezelf ziet ... en later ontgoocheld worden.
Geloven is een innerlijk vermoeden.
En als het over ‘Het Leven’ en ‘de kosmos’ gaat, dan is geloven de intuïtie dat er een Mysterie is, dat aan ons verstand ontsnapt.
Vele mensen die katholiek opgevoed werden, keren later die godsdienst de rug toe. Om allerlei redenen worden ze kwaad op wat hen allemaal werd voorgeschoteld en op wat de Kerk allemaal verkondigd en uitgespookt heeft. En zelfs als ze niet kwaad worden, worden ze onverschillig. Die kerk kan de boom in. Begrijpelijk.
En toch...
Heel wat mensen, ook jongeren, houden wel een vage intuïtie over van iets wat hen overstijgt.
‘Ik geloof wel dat er iets méér is dan we weten, maar ik ben daar niet mee bezig’.
Is dat ‘geloven’? In wezen wel.
Daar heb je dus eigenlijk geen religieuze ‘cultus’ voor nodig; geen kerk, geen godsdienst, geen regeltjes ...
Geloven is een intuïtie: een innerlijk vermoeden.
Vele westerlingen (zoals jij?) ervaren dat vermoeden in de stilte van de natuur, in de grootsheid van een nachtelijke sterrenhemel, in de verbondenheid rond een kampvuur, in de band met een overleden vader of grootmoeder, in een ontroerend muziekstukje of al dansend op techno ...
Sommige mensen ervaren dit intuïtieve gevoel in meditatie, in gezang, in de stilte van kerken of abdijen ...
Ze noemen die intuïtie daarom niet God of Allah, ze geven er geen naam aan ...
‘Er is wel Iets’, zeggen ze dan, zonder het te benoemen. Ze hebben er geen taal voor en geen rituelen, geen cultus. Het is een typisch West-Europese manier om te ontsnappen aan godsdiensten met heilige boeken, morele systemen en kerkelijke instituten, en toch in ‘Iets’ te geloven.
Ook heel wat wetenschappers zijn op die manier gelovig, omdat ze weten dat ze de werkelijkheid bestuderen met wiskunde en fysica, maar niet de waarheid ontdekken die daarachter schuilt. Het ene sluit het andere niet uit.
In een wereld die nooit lijkt te stoppen, is het makkelijk om jezelf kwijt te raken in de snelheid en de verwachtingen. Onze dagen zijn gevuld met verplichtingen, onze gedachten en zorgen, en onze agenda’s met activiteiten die ons verder van onszelf afbrengen. Maar wat als je even zou stoppen? Wat als je alle ruis zou wegfilteren en opnieuw zou luisteren naar de zachte stem in jezelf?
DEEL 1: TERUG NAAR DE BASIS
Terug naar de basis betekent dat je jezelf opnieuw durft af te vragen: Wie ben ik echt, los van alles wat ik doe, heb of probeer te zijn? Het betekent dat je jezelf toestemming geeft om te vertragen, los te laten wat niet bij je past en te herontdekken wat voor jou echt belangrijk is. Je leert opnieuw te luisteren naar de zachte stem in jezelf.
Vertrekkend vanuit De Haan, de plek die ik mijn thuis noem, nodig ik de lezer uit op een bijzondere tramreis. Niet zomaar een rit, maar een symbolische reis naar jezelf. Onderweg passeren we zes haltes, elk met hun eigen betekenis. De lezers worden aangemoedigd om in te stappen, zich comfortabel te maken en zich te laten meevoeren naar een leven waarin ze werkelijk leven wie ze zijn. Wanneer de reis wordt afgerond zal de lezer kunnen bepalen waar hij/ zij staat en waar hij/ zij nog verder heen wil.
Studio Stokstaart, Uitgeverij Stokstaart, Taalstaart en Cartooncadeau zijn services van de firma Stokstaart. Lees hier de algemene voorwaarden van Stokstaart.